utorak, 05 septembar 2017 10:34

VIDEO: Prvi Međunarodni naučni simpozijum Cetinjski filološki dani I okupiće više od 50 filologa

Rate this item
(0 votes)

Podgorica, PR pres servis – Više od 50 domaćih i stranih naučnika iz oblasti i filologije učestvovaće na prvom Međunarodnom naučnom simpozijumu „Cetinjski filološki dani I“, koji će biti  održan  sedmog i osmog septembra u na Cetinju, najavaljeno je na pres konferenciji.

Generalni sekretar Simpozijuma, Ethem Mandić, kazao je da prvi međunarodni filološki skup čiji je organizator Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) ima za cilj da promoviše Montenegristiku kao  filološku oblast u Crnoj Gori.

„Na skupu će biti preko 50 domaćih, regionalnih ali i evropskih i svjetskih naučnika iz oblasti filologije. Skup će rezultirati radovima iz oblasti montenegristike,  nauke o književnosti i istorije književnosti i lingvistike“, istakao je Mandić u PR Centru.

Na simpozijumu će, kako je pojasnio, biti održana promocija međunarodnog filološkog časopisa „Lingua Monenegrina“, koji je, prema njegovim riječima, indeksiran u međunarodnim naučnim bazama.

„Na promociji međunarodnog filološkog časopisa „Lingua Montenegrina“ govoriće inostrani govornici, što će ovoj promociji dati dodatni značaj“, rekao je Mandić

On je naveo da će Simpozijum otvoriti predsjednik Upravnog odbora FCJK, Milenko Perović i direktor Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje,Željko Jozić.

„Program simpozijuma biće podijeljen u tri sekcije: život i djelo Vojislava Nikčevića, kome je ovaj skup i posvećen, zatim crnogorska književnost i crnogorski jezik u južnoslovenskom kontekstu. Na otvaranju će biti uručena i povelja FCJK a pet laureata biće poznati na dan otvaranja“, najavio je Mandić.

On je dodao da će svi gosti skupa imati prilike da, u neformalnom dijelu Simpozijuma, posjete izložbu cetinjske filologije u nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“, kao i da odgledaju monodramu „Pometnje pitomca Terlesa“ u produkciji Alternativne teatarske organizacije ATAK.

Članica Organizacionog odbora Simpozijuma, Sanja Orlandić, kazala je da su „Cetinjski filološki dani“ zamišljeni kao simpozijum koji će se održavati svake treće godine.

„Na simpozijumu će relevantni naučnici i kulturolozi iz Crne Gore imati priliku da razmijene mišljenja sa kompetentnim stručnjacima i intelektualcima iz regiona i svijeta“, objasnila je Orlandić.

Ona je dodala da će Simpozijum biti prilika za „neformalnu edukaciju našeg kadra i upućivanja u savremene teorijske i metodološke tokove slavisatike i humanistike uopšte“.

Orlandić je navela da je pokrovitelj skupa Ministarstvo kulture Crne Gore, a podržali su ga i nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“, Otvoreni kulturni forum i ATAK.

 

Prvi MeđunarodnI naučni simpozijum „Cetinjski filološki dani I“ će biti otvoren u četvrtak sedmog septembra u devet časova i 30 minuta, u Hotelu „Grand“ na Cetinju.

 

 

 

Read 1015 times Last modified on utorak, 05 septembar 2017 12:51
Login to post comments