četvrtak, 25 maj 2017 10:41

Pejaković: Predstave koje će biti prikazane na Festivalu imaju svjetski renome

Rate this item
(1 Vote)

Podgorica, PR pres servis – U Glavnom programu 25. jubilarnog Kotorskog festivala pozorišta za djecu (KFPD), koji će biti održan od 1. do 12 jula, biće odigrano 20 predstava, a novina je uvođenje stručnog žirija za dodjelu nagrada, najavljeno je na pres konferenciji.

Direktor KFPD, Petar Pejaković, kazao je da će, u odnosu na prošle godine, na Festivalu biti prikazane kvalitetnije predstave.

„Nije bilo lako nadmašiti predhodna izdanja, ali će glavni program biti obimniji. U pitanju je 20 pozorišnih predstava, skoro svako veče po dvije predstave različitih stilova i žanrova“, saopštio je Pejaković u PR Centru.

Festival će, kako je najavio, otvoriti trupa iz Španije sa plesnim spektaklom u kombinaciji sa animacijom i videom.

„To je nešto što nemamo često prilike da vidimo, ali je to svjetski trend i mislim da je pun pogodak za samo otvaranje. U pitanju je „Putovanje u središte zemlje“ po motivima Žila Verna“, kazao je Pejaković.

On je objasnio da je ovogodišnji Festival internacionalniji nego prethodni i da predstave koje će biti prikazane imaju svjetski renome.

„Tu su izuzetne predstave iz Danske, Škotske, Fransucke, Grčke, Ukrajine. Većina predstava je izvan regiona, a to je važno za publiku, djecu, ali i za poslenike u kulturi“, ocijenio je Pejaković.

On smatra da je veoma bitno da djeca upoznaju različite kulture i estetike.

„Program je žanrovski i estetski veoma raznolik. Imamo plesne forme, lutkarske itd. Gledamo da bude zastupljena raznolikost, kao i neki značajni naslovi koji dolaze iz književnosti za djecu kao što je npr. Petar Pan“, pojasnio je Pejaković.

On je najavio i „izuzetan“ edukativni program.

„Ove godine nam dolaze neki sjajni ljudi da drže raznolike i zanimljive radionice, koje se neće naplaćivati i to je jedinstveno u regionu“, rekao je Pejaković.

PR KFPD i članica Uredničkog odbora, Marija Backović, kazala je da je, na 25. Festivalu, novina uvođenje stručnog žirija.

„Tročlani stručni žiri će dodjeljivati nagrade, a jedan od članova žirija biće, možda i najveće ime kada je književnost za djecu na Blakanu u pitanju, Ljubivoje Ršumović. Tradicionalno će se, dodjeljivati i nagrada dječijeg žirija koja od ove godine nosi ime Dragana Radulovića“, istakla je Backović.

Marketing menadžerka festivala, Marija Nikčević, je istakla značaj EFFE nagrade koju dodjeljuje evropska asocijacija festivala, a koja je ove godine uručena KFPD-u.

„EFFE nagrada je važno obilježje, koje se dodjeljuje manifestacijama iz oblasti kulture i umjetnosti, a uručuje ga evropska festivalska asocijacija, u okviru svoje platforme EFFE „Europe for festivals, festivals for Europe“, kazala je Nikčević.

Ona je objasnila da je suština EFFE oznake da se, festival koji je dobije, promoviše i ističe, i učini vidljivim i za one koji možda nisu znali za njega.

 „Na EFFE nagradu smo jako ponosni jer smo ušli u jednu zajednicu koja nam pruža širu vidljivost i umrežavanje sa ostalim festivalima koji imaju slične ambicije. Ova nagrada nas je uvrstila u kategoriju onih festivala koji posao rade kvaltetno drugi niz godina“, zaključila je Nikčević.

 *Održavanje ove pres konferencije besplatno je omogućio PR Centar, kroz svoj #PRpres servis za NVO.

 

 

 

Read 1514 times Last modified on četvrtak, 25 maj 2017 10:42
Login to post comments