četvrtak, 28 septembar 2017 10:33

Ojačaće radne sposobnosti mladih na sjeveru

Rate this item
(1 Vote)

Podgorica, PR pres servisCentar za monitoring i istraživanje (CeMI) počeo je sa realizacijom projekta tokom kojeg će, mladima iz Pljevalja, Nikšića, Žabljaka i Plužina, biti ojačane radne sposobnosti u cilju prevazilaženja jaza između školskog sistema i potreba tržišta rada.

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, tokom projekta „Osposobljavanje mladih iz sjevernih opština Crne Gore za tržište rada“ biće sprovođena procjena potreba među učenicima u srednjim školama u Pljevljima, Nikšiću, Žabljaku i Plužinama.

„Na taj način biće identifikovani njihovi interesi, preferencije i očekivanja u pogledu daljeg obrazovanja i posla, nakon čega će biti podijeljeni u tri grupe -  na učenike koji će pokušati da nađu posao poslije srednje škole, na one koje žele da upišu fakultet i one koji vide mogućnosti za samozapošljavanje i preduzetništvo“, kaže se u saopštenju.

Na osnovu navedene stratifikacije, kako se pojašnjava, CeMI će organizovati obuke i savjetovanje za razvoj karijere za učenike prve grupe, info dan o visokom obrazovanju za učenike druge grupe i orijentacionu obuku o preduzetništvu za učenike treće grupe.

„Projekat će biti usmjeren na realizaciju dijela mjera Nacionalnog akcionog plana za mlade, koji predviđa usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada, stimulisanje programa za preduzetništvo mladih i sprovođenja kampanje u cilju isticanja značaja stručnih kompetencija prilikom zapošljavanja“, navodi se u saopštenju.

Projekat finansira Ministarstvo sporta Crne Gore, kroz konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata na osnovu godišnjeg plana ostvarivanja Nacionalne strategije za mlade za 2017. godinu.

Read 459 times Last modified on četvrtak, 28 septembar 2017 10:37
Login to post comments