petak, 02 jun 2017 10:16

Otvaranje izložbe poznatog mađarskog umjetnika Vazarelija 6. juna na Cetinju

Rate this item
(0 votes)

Podgorica, PR pres servis - Izložba poznatog mađarskog umjetnika i stvaraoca optičke umjetnosti 20. vijeka, Viktora Vazarelija, na kojoj će biti predstavljene 43 slike i pet objekata, biće otvorena 6. juna u zgradi Ministarstva Kulture na Cetinju.

Izložbu organizuju Ambasada Mađarske u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, Kulturnom Festivalom Barski Ljetopis i Centrom Savremene Umjetnosti Crne Gore.

„Publika će imati priliku da pogleda izložbu na Cetinju u zgradi Ministarstva kulture od 6. do 19. juna, u Baru u Drovcu Kralja Nikole od 21. juna do 5. jula, kao i u Podgorici u Centru Savremene Umjetnosti, u Perjaničkom Domu i Galeriji "Klub" od 11 do 30 jula”, kaže se u saopštenju Ambasade Mađarske u Crnoj Gori.

U privatnoj kolekciji Vazarelija iz Mađarske se, kako se navodi, nalaze 43 slike i pet objekata koji pokazuju najbitnije stanice životnog rada Vazarelija.

„Vazareli je jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka. On je priznati lider grane umjetnosti zvane Op-art. Njegova istraživanja, ideje i inovacije sa korišćenjem boja i oblika su stvorile novu granu umjetnosti. Sa dugogodišnjim predanim radom stvorio je jednu „plastičnu azbuku”, i omogućio stvaranje umjetničkih radova u neograničenim varijacijama”, navodi se u saopštenju.

 

 

Read 534 times Last modified on četvrtak, 24 avgust 2017 13:30
Login to post comments