četvrtak, 25 maj 2017 09:48

Održana radionica za 20 pružaoca turističkih usluga

Rate this item
(1 Vote)

Pružaoci turističkih usluga, vodiči i ugostitelji iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, njih 20, pohađali su edukativnu radionicu o principima upravljanja destinacijom, prepoznavanju potencijala, upoznavanju sa očekivanjima posjetilaca i standardima turističkih usluga, saopšteno je iz Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

Radionica je, kako se navodi, održana od 18. do 21. maja u opštini Grude u Bosni i Hercegovini.  

Radionicu je organizovala Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG) iz Bosne i Hercegovine u saradnji sa CSTI iz Crne Gore, u okviru prekograničnog projekta TEMATSKE RUTE SREDNJOVJEKOVNE HERCEGOVE ZEMLJE - TEMA SREDNJI VIJEK“, koji je počeo sa implementacijom 27. novembra 2015. godine i realizovaće se do 27. novembra ove godine.

„Trodnevni trening ima za cilj podizanje svijesti o zahtjevima današnjih posjetilaca, prezentaciju istorijskog i gastronomskog konteksta srednjovjekovne tematske staze, te posjetu prirodnim, kulturnim i istorijskim atrakcijama koji su u skladu sa temom srednjeg vijeka“, kaže se u saopštenju.

Pored toga, kako se navodi, trening će upotpuniti i posjeta domaćinstvima koji su razvili male turističke biznise i koji pružaju ugostiteljske usluge.

„Trening se organizuje za deset učesnika iz Crne Gore i deset učesnika iz Bosne i Hercegovine koji se bave sličnim uslugama u svojim opštinama“, precizira se u saopštenju.

Prvi dan treninga bio je rezervisan za prezentacije i diskusije na temu proizvoda, prodaje i marketinga i istorijskog konteksta projekta, pripremanje srednjovjekovnih jela i obilazak odabranih BiH projektnih članova.

„Tokom drugog dana treninga, planiran je obilazak opštinama Ljubuški i Stolac, kroz organizovane posjete atraktivnim prirodnim i kulturnim lokalitetima, kao i srednjovjekovnom sajmu Stolačka Tarča. Treći i poslednji dan treninga obuhvata obilazak vodopada Kravice i konobe Koćuša, te povratak za Crnu Goru uz opciju usputnih posjeta Međugorju, Mostaru i Blagaju“, kazali su iz CSTI.

Partneri na projektu iz Bosne i Hercegovine su Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Turistička zajednica Županije Zapadnohercegovačke (TZŽZH), Opština Ljubuški i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja. Projektni partneri iz Crne Gore su Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MRT) i NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice.

„Projektom se namjerava podstaći društveno-ekonomski razvoj i unaprijediti prekogranična saradnja u graničnoj oblasti između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Sprovođenjem planiranih aktivnosti doći će do uspostavljanja novog prekograničnog turističkog proizvoda zasnovanog na istorijskoj i kulturnoj baštini regiona, kao i na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama“, kaže se u saopštenju.

Kako su pojasnili iz CSTI, obzirom da će tokom implementacije projekta lokalna kulturna i istorijska baština biti sistematski popisana, proizvodi i usluge unaprijeđeni i standardizovani, a nova turistička ponuda kreirana i promovisana, „sve to će doprinijeti jačanju informisanosti turista o ponudi prekograničnog regiona i njegove prepoznatljivosti kao turističke destinacije“.

„Takođe, doći će i do unapređenja prekogranične saradnje među nosiocima aktivnosti ovog regiona i jačanja svijesti lokalnog stanovništva o značaju svestrane prekogranične razmjene. Ovo će doprinijeti da se potencijal prekograničnog regiona između Bosne i Hercegovine i Crne Gore prepozna kao dio strategije ekonomskog razvoja“, navodi se u saopštenju.

Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 197,142.15 EUR, od čega Evropska unija finansira 85 odsto. Preostalih 15 odsto ko-finansiraju Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i CSTI.

 

Za sve dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate CSTI projekt menadžerku Svetlanu Vujičić, na sljedeće brojeve telefona: 069 318 963, 020 510 125.

Read 828 times Last modified on četvrtak, 24 avgust 2017 13:29
Login to post comments