ponedeljak, 20 mart 2017 16:51

Organizovali trening za novinare u cilju unaprijeđenja izvještavanja o transrodnim i interpolnim osobama

Rate this item
(0 votes)

Podgorica, PR pres servis - Petnaestak novinara i studenata Studijskog programa Novinarstvo pohađalo je trening za medije u cilju unaprijeđenja izvještavanja o ljudskim pravima transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, saopšteno je iz organizacije Kvir Montenegro.

Iz te organizacije su kazali da je trening „Medijsko izvještavanje o ljudskim pravima transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba“, organizovan u susret Transpozijumu, regionalnom događaju koji okuplja trans, inter i rodno varijantne osobe, a koji će biti održan od 23. do 26. marta u Podgorici.

Trening, koji je realizovan u saradnji sa PR Centrom, bio je namijenjen novinarima/kama svih medija, koji u okviru svojih redakcija izvještavaju o ljudskim pravima sa ciljem da se primjerima dobre prakse unaprijedi izvještavanje o transrodnim, rodno varijantnim i interpolnim osobama i u perspektivi otvore teme koje su od značaja za unapređenje kvaliteta života trans, inter i rodno varijantnih osoba u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Iz Kvir Montenegra ocijenili su da je, izvještavanje o pravima manjina, kao i o ljudskim pravima transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, na profesionalan i etički način značajna je tema, jer mediji, kako su naveli, predstavljaju moćan instrument kojim se može vršiti uticaj na stavove i ponašanje građanka.

„Učesnici treninga bili su u prilici da se upoznaju sa terminologijom vezanom za ljudska prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, saznaju o ulozi i značaju medija u dosadašnjoj borbi za ljudska prava LGBTIQ osoba, ali i čuju analizu izvještavanja crnogorskih štampanih medija od 2009. do kraja 2016.godine o pravima transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba“, navodi se u saopštenju.

Predavači na treningu bili su koordinator Trans Mreže Balkan Arian Kajtezović, programska direktorica za ljudska prava u nevladinoj organizaciji Juventas Jelena Čolaković, novinarka Televizije Crne Gore Ljiljana Brnović, koordinator za programa za zaštitu i promociju ljudskih prava trans osoba u Kvir Montenegru Jovan Ulićević i novinarka PR Centra Teodora Škero.

***Preporuke za medijsko izvještavanje o transrodnim, interpolnim i rodno varijantnim osobama možete preuzeti iz attachment-a. 

 

 

Read 1036 times Last modified on utorak, 27 jun 2017 09:03
Login to post comments