Podgorica, PR pres servis – U posljednjih godinu, 325 transrodnih osoba širom svijeta je ubijeno, od čega većinu čine migranti i seksualni radnici/e, a nasilje prema trans osobama nije zaobišlo ni Crnu Goru, saopštio je izvršni direktor Asocijacije „Spektra“ Jovan Ulićević.

On je, povodom 20. novembra, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobije, kazao da se taj dan obilježava, kako bi se odala počast svima koji su bili žrtve nasilja zbog svog rodnog identiteta ili rodnog izražavanja.

“Svake godine na današnji dan, sjećamo se svih transrodnih osoba, koje su izgubile svoje živote zbog svoje različitosti, ali i svih onih koji su preživjeli fizičko, psihičko i/ili seksualno nasilje zbog toga što ih je društvo vidjelo kao drugačije”, istakao je Ulićević.

On je kazao da podaci evropske krovne organizacije, koja se bavi ljudskim pravima trans osoba TGEU, pokazuju da je u proteklih 12 mjeseci, 325 transrodnih osoba širom svijeta ubijeno, od čega većinu čine migranti i seksualni radnici/e.

“Ukupno 2.609 trans osoba je ubijeno u 71 zemlji u periodu od januara 2008. godine do septembra ove godine”, naveo je Ulićević.

Prema njegovim riječima, nasilje prema trans osobama nije zaobišlo ni Crnu Goru, gdje je, kako je pojasnio, u septembru ove godine osoba iz LGBT zajednice napadnuta zbog pretpostavljene seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

“Ta osoba je doživjela uvrede od strane napadača, a zatim i udarce u predjelu tijela, prilikom čega je zadobila lakše tjelesne povrede. Ovaj slučaj nije usamljen, te smo još uvjek svjedoci niske stope prijavljivanja nasilja, ali i prijetnji prema trans osobama, koje se upravo zbog straha od dalje diskriminacije i nasilja u društvu, rijetko odlučuju da prijave nasilje”, istakao je Ulićević.

Nasilje prema trans osobama je, kako je kazao, višestruko i predstavlja sistemsko, institucionalno i direktno nasilje na ulici, poslu, u školi, porodici.

 “To nasilje može imati razne forme, od psihičkog, preko fizičkog, do seksualnog. Rodno zasnovano nasilje je još uvjek izuzetno izražena pojava u društvu i pogađa sve one koji se ne uklapaju u jasno nametnute rodne uloge, ili odbijaju da se povinuju rodnim normama”, objasnio je Ulićević.

On smatra da nasilje pogađa sve koji zbog izgleda, ponašanja, oblačenja, izražavanja, imena i zamjenica koje koriste, izlaze iz jasno određenih prostora koje im je društvo odredilo, napominjući da svako ulaženje u „tuđi prostor“ biva osuđeno i najoštrije kažnjeno.

“Danas, kad se sjećamo svih onih koji su dali život za šansu da budu to što jesu, svih onih koji su primili udarac, bili pljunuti, trpjeli razne uvrede i dobacivanja na ulici, podsjećamo društvo da postojimo. I ne samo to, postojimo ponosno, spremni da živote damo za društvo u kojem smo svi jednaki i u kojem su sve naše razlike slavljene”, poručio je Ulićević.

Podgorica, PR pres servis – Nevladina organizacija (NVO) Juventas je, od početka godine, putem svojih socijalnih i zdravstvenih servisa, ostvarila kontakt i pružila usluge za 353 LGBT osobe, od kojih sa 104 nova muškarca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, saopšteno je iz te organizacije.

Oni su ocijenili da su, programi za grupe koje su teško dostupne ili su izložene diskriminaciji, od posebnog značaja za unapređenje ukupne zdravstvene i socijalne zaštite u Crnoj Gori.

“U vrlo izazovnim uslovima, vođeni prepoznatim potrebama, nastavili smo sa pružanjem servisa socijalne, zdravstvene zaštite i vršnjačke podrške LGBT osobama”, kaže se u saopštenju.

U okviru aktivnosti na prevenciji HIV/AIDS-a i ostalih seksualno prenosivih infekcija, Juventas je, kako se navodi, od januara do okobra ove godine, ostvario direktan kontakt sa 283 MSM osobe (muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima).

“Od tog broja njih 104 je novih, odnosno onih sa kojima tokom prethodnih 11 godina, od kada su uspostavljeni servisi, nije bio ostvaren kontakt. Ove godine Juventasov LGBT centar posjetile su 52 lezbejke i biseksualne žene, a uspostavljen je kontakt sa 18 trans osoba”, precizira se u saopštenju.

Iz Juventasa su podsjetili da su socijalni i zdravstveni servisi te organizacije za LGBT osobe, dostupni u LGBT centru u Podgorici svakog radnog dana od 17 do 21 sat.

“Direktan rad sa klijentima i klijentkinjama tokom godine organizovan je i u Nikšiću, Baru, Budvi, Tivtu i Ulcinju, dok se kontakt sa LGBT zajednicom iz ostalih gradova Crne Gore kontinuirano obavlja u LGBT Drop in centru u Podgorici”, podsjeća se u saopštenju.

LGBT Drop in centar je, kako smatraju u Juventasu, veoma važno mjesto za razvoj društvenog života, psihičkog i fizičkog zdravlja LGBT osoba.

“To je je jedno od glavnih mjesta okupljanja LGBT zajednice, članova porodica i prijatelja. Rad u zajednici i sa zajednicom predstavlja jedan od važnih kontrolnih faktora našeg rada gdje LGBT osobe imaju uvid u ono što su naši predlozi i mogućnost da ih modifikuju u skladu sa životnim iskustvom i dosadašnjom praksom”, navodi se u saopštenju.

Usluge koje, u okviru servisa, Juventas pruža klijentima su besplatno i povjerljivo savjetovanje sa psihologom, ljekarom, vršnjačko savjetovanje, kao i različite aktivnosti usmjerene na društveni život LGBT zajednice.

“Takođe, radi se organizovanje besplatnog testiranja na HIV/AIDS u Savjetovalištima, posredovanje pri ostvarivanju adekvatnog pristupa sistemu zdravstvene zaštite, besplatno distribuiranje kondoma i lubirikanata, kao i pružanje informacija o prevenciji HIV/AIDS-a i ostalih seksualno prenosivih infekcija”, kaže se u saopštenju.

Iz Juventasa su naveli da su rad LGBT servisa ove godine su podržali Ambasada Kraljevine Holandije, Ministarstvo finansija, kroz raspodjelu djela prihoda od igara na sreću i Institut za javno zdravlje Crne Gore.

 

 

 

 

 

 

Podgorica, PR pres servisNevladine organizacije Unija srednjoškolaca Crne Gore, Juventas i Udruženje Roditelji pozvale su uprave škola i Ministarstvo prosvjete da zajedničkim radom utvrde razloge zbog kojih dolazi do učestale pojave nasilja u školskom okruženju, i na bazi toga, kako su istakli, utvrde i odgovornost.

Oni su, u reagovanju povodom masovnih tuča koje se događaju u Gimnaziji “25. maj” u Tuzima, ocijenili da dešavanja poput ovih najozbiljinje ugrožavaju sigurnost učenika i doprinose opštem pogoršanju kvaliteta obrazovnog sistema u Crnoj Gori. 

U reagovanju se podsjeća da na nekontrolisano nasilje u školskom okruženju Unija srednjoškolaca, ukazuje od svog osnivanja, dok su Juventas i Udruženje Roditelji više puta javno slali apele institucijama da iskoriste svoje kapacitete u rješavanju problema za koji su nadležni.

„Uprave škola moraju na adekvatan način odgovoriti na pojave nasilja, i moraju raditi na njihovoj prevenciji. I Ministarstvo i škole su zakonom obavezne da ispoštuju pravo učenika na sigurnost i zaštitu od nasilja“, poručuje se u reagovanju.

Ukoliko se ovakvi problem nastave, kako su istakli iz tri organizacije, odgovornost se mora tražiti među rukovodstvom škola i u Ministarstvu prosvjete.

„Vršnjačko nasilje je sve zastupljenije u srednjim školama, i ono će biti prisutno sve dok se ne preduzmu konkretni koraci za rješavanje ovog problema. Iz nadležnih institucija navode, već duže vremena, da je u planu rješavanje ovog problema“, navodi se u reagovanju.

Iz nevladinih organizcija ocijenili su da vidljivog napretka nema upravo iz razloga što se ne preduzimaju dovoljne radnje da se zaustavi ovaj sve više popularniji trend kod srednjoškolaca.

 „Ovim putem ponovo apelujemo i na Ministarstvo unutrašnjih poslova da u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete u dvorišta srednjih škola vrati školske policajce. Nasilju u školama se mora pristupiti sistemski“, ističe se u reagovanju.

To, kako se pojašnjava, podrazumijeva sprovođenje programa koji vode ka boljoj atmosferi u školama, kao što je program Škola bez nasilja.

„To podrazumijeva i poboljšanje ponude vannastavnih aktivnosti, posebno u školama koje su najviše pogođene vršnjačkim nasilje, sprovođenje aktivosti sa ciljem da se svaki srednjoškolac osjeća jednako prihvaćenim“, pojašnjava se u reagovanju.

Iz nevladinih organizacija su upozorili da isključivo pribjegavanje mjeri uskraćivanja prava na školovanje onima koji su počinioci nasilja, nije u najboljem interesu djeteta i često pogoršava situaciju.

„Unija srednjoškolaca je u procesu izmjene seta obrazovnih zakona predložila da pedagoško-psihološke službe imaju obavezan rad sa onima koji su iz ma kojeg razloga izgubili status učenika. Iako predlog nije postao integralni dio zakona, nadamo se da će takva praksa u narednom periodu zaživjeti“, navodi se u reagovanju.

Udruženje Roditelji je, kako se dodaje, u istom procesu predložilo detaljan model rješavanja ovog problema, predviđenim obavezama ali i konsekvencama ukoliko se one ne poštuju, „ali je odbijen uz obrazloženje da je vršnjačko nasilje već u dovoljnoj mjeri uređeno postojećim propisima“.

„NVO Juventas je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, izradio smjernice za stručne službe u školama, koje se tiču njihovog rada na prevenciji diskriminacije i nasilja usmjerenog ka posebnim grupama, a koje su usklađene ne samo sa relevantnim propisima iz oblasti obrazovanja, već i ratifikovanim međunarodnim preporukama“, podsjeća se u reagovanju.

Ova tema, kako su poručili, zahtijeva širok spektar aktera, ne tiče se isključivo prosvjetnih radnika.

„I roditelji, i psiholozi i ljekari i socijalni radnici i omladinski radnici treba da se uključe i preuzmu svoj dio odgovornosti, kroz kreiranje multidisciplinarnog pristupa, sa jasnim zadacima u ciljuprevencije nasilje, ali i pružanja podrške maloljetnicima koji imaju istoriju nasilnog ponašanja“, kaže se u reagovanju.

Iz grupe tri organizacije kazali su da se nadaju da će ovaj apel naići na dobronamjerno djelovanje nadležnih orgna, a sve u cilju, kako su naveli, podrške djeci i mladima koji su žrtve nedovoljno izgrađenog sistema prevencije vršnjačkog nasilja.

Podgorica, PR pres servis – Ministarstvo zdravlja podržalo je inicijativu o zabrani pušenja u javnim prostorima, koju su tom resoru uputile nevladine organizacije (NVO) Juventas i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), ističući da se odredbe zakona koji uređuje tu oblast moraju doslijedno primjenjivati.

NVO Juventas i CeMI ranije su podnijele Inicijativu Vladi kojom su zatražile da uvede zabranu pušenja u javnim prostorima, čime bi se, kako smatraju, omogućila puna primjena važećeg Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Iz Ministarstva zdravlja su, kako je saopšteno iz te dvije organizacije, razmotrili njihovu inicijativu, poručujući da je nedvosmislen stav tog resora da se odredbe Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u odnosu na zabranu pušenja na javnim mjestima “mora dosljedno primjenjivati“.

„Naime, u postupku je priprema novog zakona koji uređuje ovu oblast u cilju dalje harmonizacije sa propisima Evropske unije i Ministarstvo zdravlja će biti u čvrstom stavu za ovakvo zakonsko rješenje, u interesu zaštite zdravlja građana i primjene principa Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana“, navodi se u odgovoru koji potpisuje ministar zdravlja Kenan Hrapović.

U inicijativi se ocjenjuje da je potrebno da Vlada pokrene proceduru izmjene Zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima.

Izvršna direktorica Juventas-a, Ivana Vujović, ocijenila je da bi se time omogućila potpuna primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

„Smatramo da Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, nije trebalo da bude izglasan u ovom obliku, na šta je ukazivala i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)“, istakla je Vujović.

U Juventasu i CeMI-ju, kako su kazali, vjeruju da će novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda biti prilika da se uvedu i dodatne odredbe koje za cilj imaju smanjenje izlaganja djece i odraslih štetnom uticaju divanskog dima, „koji je jedan od uzroka zabrinjavajućeg porasta malignih i kardiovaskularnih oboljenja u Crnoj Gori“.

„Nakon Ministarstva zdravlja, vjerujemo da će inicijativa dobiti podršku i od premijera, te da će se Vlada odlučno i nedvosmisleno opredijeliti za unapređenje zdravlja, odnosno inicirati u što skorijem roku ukidanje sporne odredbe Zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima“, poručila je Vujović.

U Juventasu i CeMI-ju se, kako je dodala, zahvaljuju Ministarstvu zdravlja na upućenom odgovoru, i na insistiranju na primjenama principa Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, odnosno na mjerama koje dokazano vode ka zdravijem društvu.

 

 

Podgorica, PR pres servis – U Crnoj Gori postoji 18 savjetovališta za mlade koji funkcionišu u sklopu domova zdravlja, a tinejdžeri i adolescenti najčešće traže savjet i pomoć oko psiholoških i socijalnih pitanja, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Ta NVO je, u okviru projekta „Promocija populacionih savjetovališta među mladima u Crnoj Gori“, koji je podržalo Ministarstvo sporta, izradila Izvještaj o mapiranju populacionih savjetovališta koja nude usluge mladima u Crnoj Gori.

Iz Juventasa su kazali da savjetovalište za mlade predstavlja preventivno djelovanje i upoznavanje mladih sa teškoćama i problemima, kao i sa načinima izbjegavanja i prevazilaženja teškoća sa kojima se suočavaju.

„Savjetovališta za mlade funkcionišu u sklopu svakoga Doma zdravlja, a reformom zdravstvenog sistema u Crnoj Gori postoji 18 domova zdravlja. Rad savjetovališta se odvija kroz individualni rad, grupni rad, predavanja i tribine u školama, kao i kroz manifestacije u lokalnoj zajednici“, saopšteno je iz Juventasa.

Najčešće teme, o kojima se govori u savjetovalištima, kako su istakli, odnose se na opšte zdravlje i normalan rast i razvoj, prevenciju alkoholizma, narkomanije i pušenja, prepoznavanje rizičnih oblika ponašanja, kao i na seksualno i reproduktivno zdravlje i vaspitanje.

„U savjetovalištu za mlade govori se o prevenciji polno prenosivih bolesti, zaštiti od neželjene trudnoće i posljedicama koje sa sobom nosi. Tu se razgovara i o mentalnom zdravlju, o problemima u učenju, u komunikaciji sa vršnjacima, problemima zanemarivanja i zlostavljanja, kao i o zdravim stilovima života“, kazali su iz Juventasa.

Oni su objasnili da se u savjetovalište dolazi bez uputnice, po predlogu izabranog doktora ili bez njega.

„U savjetovalištima za mlade stalno radi medicinska sestra, odnosno medicinski tehničar u timu za realizaciju programa, a izabrani doktori za djecu ili izabrani doktori za odrasle se angažuju po potrebi“, pojasnili su iz Juventasa.

U okviru Doma zdravlja Podgorica, savjetovalište za mlade, kako su pojasnili, funkcioniše od 2009. godine, a omladina najčešće traži ginekološke savjete i informacije o zdravim stilovima života.

„Savjetovalište za mlade Doma zdravlja Danilovgrad je od oktobra 2009. do juna ove godine posjetilo 2.630 učenika, a broj učenika se svake godine povećava. Najčešći razlozi obraćanja mladih Savjetovalištu su razni psihološki i socijalni problemi“, pojasnili su iz Juventasa.

Savjetovalište za mlade u Ulcinju je, kako su kazali, od osnivanja posjetilo samo desetak osoba.

„Suočavaju se sa problemima nezainteresovanosti omladine, što objašnjavaju zatvorenošću sredine i specifičnim mentalitetom, ali i sklonosti mladih da rješenja traže na internetu“, naveli su iz Juventasa.

Prema njihovim riječima, najčešće obrađivane teme u savjetovalištu za mlade Doma zdravlja Kolašin su odvikavanje od pušenja, alkoholizam, narkomanija i polno prenosive bolesti, a ove godine, savjetovalište je, kako su kazali imalo 190 posjetilaca.

„Kada je riječ Domu zdravlja u Mojkovcu, iz savjetovališta za mlade navode potrebu za unapređenjem prostornih kapaciteta, edukacijom i dodatnim stimulisanjem zaposlenih, koji su pored rada u Savjetovalištu opterećeni redovnim aktivnostima“, saopštili su iz Juventasa.

Oni su naveli da Savjetovalište za mlade u Beranama pruža podršku mladima od 14 do 20 godina, a najčešći razlozi obraćanja su, kako su, kazali, zdravstveni i socijalni problemi.

„Nedostaje dovoljna informisanost mladih o aktivnostima savjetovališta, veća saradnja sa đačkim paramentima i NVO koje se bave problemima mladih“, kazali su iz Juventasa.

U savjetovalištu za mlade u Baru, kako su istakli, posebna pažnja je usmjerena na edukacije o vršnjačkom nasilju.

„U skladu sa programom Instituta za javno zdravlje u Savjetovalštu za mlade, sprovodi se program odvikavanja od pušenja, međutim iz Savjetovališta navode da ciljna grupa ne pokazuje interesovanje za ovu oblast“, pojasnili su iz Juventasa.

 

 

četvrtak, 28 septembar 2017 10:33

Ojačaće radne sposobnosti mladih na sjeveru

Podgorica, PR pres servisCentar za monitoring i istraživanje (CeMI) počeo je sa realizacijom projekta tokom kojeg će, mladima iz Pljevalja, Nikšića, Žabljaka i Plužina, biti ojačane radne sposobnosti u cilju prevazilaženja jaza između školskog sistema i potreba tržišta rada.

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, tokom projekta „Osposobljavanje mladih iz sjevernih opština Crne Gore za tržište rada“ biće sprovođena procjena potreba među učenicima u srednjim školama u Pljevljima, Nikšiću, Žabljaku i Plužinama.

„Na taj način biće identifikovani njihovi interesi, preferencije i očekivanja u pogledu daljeg obrazovanja i posla, nakon čega će biti podijeljeni u tri grupe -  na učenike koji će pokušati da nađu posao poslije srednje škole, na one koje žele da upišu fakultet i one koji vide mogućnosti za samozapošljavanje i preduzetništvo“, kaže se u saopštenju.

Na osnovu navedene stratifikacije, kako se pojašnjava, CeMI će organizovati obuke i savjetovanje za razvoj karijere za učenike prve grupe, info dan o visokom obrazovanju za učenike druge grupe i orijentacionu obuku o preduzetništvu za učenike treće grupe.

„Projekat će biti usmjeren na realizaciju dijela mjera Nacionalnog akcionog plana za mlade, koji predviđa usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada, stimulisanje programa za preduzetništvo mladih i sprovođenja kampanje u cilju isticanja značaja stručnih kompetencija prilikom zapošljavanja“, navodi se u saopštenju.

Projekat finansira Ministarstvo sporta Crne Gore, kroz konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata na osnovu godišnjeg plana ostvarivanja Nacionalne strategije za mlade za 2017. godinu.

Podgorica, PR pres servis - Kompanija Voda “Suza” obezbijedila je sredstva za izgradnju učionice na otvorenom u dvorištu podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović”, koja će, kako je saopšteno, pomoći učenicima da lakše usvajaju gradivo i jačaju svijest o važnosti čuvanja okoline.

Iz kompanije Voda “Suza” su ocijenili da je kvalitetno obrazovanje temelj svakog naprednog i zdravog društva.

“Podrška institucijama obrazovanja nameće se kao logična za nas. Vjerujemo da će učionica na otvorenom, tj. zelena učionica, pomoći podgoričkim gimnazijalcima da lakše usvajaju gradivo, dodatno gradeći svijest o tome koliko je važno da čuvamo okolinu u kojoj živimo”, saopšteno je iz te kompanije.

Iz uprave podgoričke Gimnazije saopšteno je da je učionica na otvorenom jedan od niza projekata uređivanja školskog ambijenta.

“Učenici i zaposleni sve više dobijaju prostor koji zadovoljava najviše standarde. Raduje nas što naši bivši đaci prepoznaju značaj škole u kojoj su stekli dio obrazovanja. Budući da se u našoj školi održavaju brojne svečanosti, radionice, kreativni časovi, takmičenja javila se ideja da se izgradi amfiteatar/učionica na otvorenom”, pojasnili su iz gimnazije “Slobodan Škerović”.

Postojanje takvog objekta, kako su ocijenili, obogatiće kulturni život Gimnazije, ali i Podgorice.

“Osnovni cilj je promocija djece i njihovih talenata u raznim sferama: književnim, muzičkim, dramskim, besjedničkim i mnogim drugim”, poručeno je iz podgoričke Gimnazije.

Iz kompanije “Suza” su podsjetili da su ove godine obnovili servise za bicikla na dvije lokacije u Glavnom gradu i najavili realizaciju još nekoliko društvenoodgovornih projekata širom Crne Gore.

“Suza voda je ove godine obnovila servise za bicikla na dvije lokacije u Podgorici, na Glavnom i Rimskom trgu koje su prethodno uništili vandali”, saopšteno je iz te kompanije. 

Podgorica, PR pres servis U Crnoj Gori je potrebno kontracepciju učiniti pristupačnijom, promovisati kontraceptivna sredstva u školama, i uvesti predmet Zdravi stilovi života kao obavezan u cilju smanjena broja neželjenih trudnoća, abortusa i seksualno prenosivih infekcija, ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Iz te NVO su, povodom Svjetskog dana kontracepcije, koji se danas obilježava, ukazali na značaj unapređenja svijesti o korišćenju kontracepcije i njenoj povećanoj dostupnosti.

„Ovaj dan koristimo da skrenemo pažnju na važnost dalje promocije kontraceptivnih sredstava, posebno među mladima i parovima koji planiraju da odlože rađanje djeteta. Kada su mladi u pitaju, važno je kroz edukative sadržaje, koji treba da budu obavezni, u školi promovisati kontracepciju“, kaže se u saopštenju.

Iz Juventasa su apelovali da Zdravi stilovi života budu obavezan predmet u školi, dostupan svim učenicima.

„Takođe, savjetovališta za mlade treba da budu poznata mjesta na kojima se mogu dobiti važni savjeti u procesu odrastanja. Na kraju, skrećemo i pažnju da je među kontraceptivnim sredstvima, kondom jedino sredstvo koje štiti i od seksulano prenosivih bolesti“, istakli su iz te NVO.

Oni su ukazali da podaci međunarodnih organizacija, koje se bave promocijom planiranog roditeljstva ukazuju da, kao najčešće razloge za nezaštićen seksualni odnos, mladi navode to da im je u tom trenutku kontracepcija bila nedostupna, „mada ima onih koji navode da su zaboravili, ili jednostavno ne vole da upotrebljavaju kontraceptivna sredstva“.

„U regionima, gdje je efektivna kontracepcija dostupna i široko korištena, ukupan broj abortusa se veoma smanjio, ali se i dalje ovaj metod pojavljuje se u značajnom postotku kao metoda planiranja porodice sa svim posljedicama i rizicima za reproduktivno zdravlje žene“, naveli su iz Juventasa.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije, kako se novid, pokazuju da od 210 miliona trudnoća koje se dese svake godine, oko 22 odsto završi namjernim prekidom i, gledano globalno, vjerovatnoća je da velika većina žena ima bar jedan pobačaj do 45. godine života.

„Prema podacima Instituta za javno zdravlje iz 2015. godine, u Crnoj Gori, na 100 porođaja bilo je 13,5 abortusa“, kaže se u saopštenju.

Iz Juventasa su podsjetili da su ranija istraživanja iz 2005, ukazivala da nezadovoljavajuću kontracepciju u Crnoj Gori ima skoro trećina udatih žena, što, kako smatraju, predstavlja veoma bitan indikator koji je povezan sa zaštitom seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena.

„Ujedno, nezadovoljavajuća kontracepcija se može nekada tretirati i sa pozicije zaštite ljudskih prava“, istali su iz Juventasa.

 Oni su ukazali da, na osnovu statistike, u Crnoj Gori svake godine abortus obavi više od 1,4 hiljade žena, „dok je u više od 70 odsto slučajeva riječ o namjernim prekidima trudnoće“.

„Crna Gora se obavezala da će smanjiti stopu prekida trudnoće i unaprijediti kvalitet usluga vezanih za prekid trudnoće koje su uslovljene medicinskim indikacijama, kao dijela usluga oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kroz Strategiju očuvanja i unapređenja reproduktivnog i seksualnog zdravlja 2013 – 2020“, podsjetili su iz Juventasa

Tom Strategijom je, kako su dodali, predviđena edukacija o kontraceptivnim metodama i sredstvima te o komplikacijama abortusa i neželjenim efektima na zdravlje.

 

        

Strana 1 od 2