ponedeljak, 13 novembar 2017 09:53

VIDEO: Poboljšaće ideje i kreativnost mladih koji žele da se bave preduzetništvom

Rate this item
(1 Vote)

Podgorica, PR pres servis U okviru projekta „Omladinski rad za osnaživanje, aktiviranje i širenje horizonta mladih“ biće obučeno 22 mladih, od kojih dvoje iz Crne Gore, o razvijajanju vještina mentorstva  i sistema podrške za preduzetnike, saopšteno je na konferenciji Trening centra Taraba.

Predstavnik Trening centra Taraba, Zoran Rakočević, kazao je na konferenciji “Mladi i socijalno preduzetništvo” da je cilj projekta “Omladinski rad za osnaživanje, aktiviranje i širenje horizonta mladih” (Y.E.A.H), koji sprovodi ta nevladina organizacija, u okviru Erasmus plus programa, da se mladi osnaže i da se poboljša njihov status.

“Y.E.A.H je do sada najveći projekat NVO Taraba i ideja je da se mladi, kao jedno osjetljivo tkivo svakog društva, i njihove inovativne ideje i kreativnosti, poboljšaju i osnaže i da doprinesu razvoju njihove zajednice”, kazao je Rakočević.

On je pojasnio da je u okviru projekta organizovana obuka za omladinske radnike, u trajanju od sedam dana, sa deset organizacija iz deset partnerskih država.

“Da bi projekat bio uspješan, organizovane su obuke, na kojima će učesnici biti obučavani o razvoju sistema podrške za mlade preduzetnike, kao i da razvijajaju vještine mentorstva i treniranja koje će kasnije moći da primijene u svojoj organizaciji”, istakao je Rakočević.

Projekat Y.E.A.H se, kako je naveo, sprovodi od 1. jula ove do 31. marta iduće godine.

Predstavnica NVO Europe House iz Hrvatske i učesnica sedmodnevnih obuka, Marija Šakić, smatra da su sistemi obrazovanja u regionu nefleksibilni i da treba poboljšati neformalno obrazovanje mladih.

“U državama regiona obrazovni sistemi se fokusiraju samo na dobijanje diplome dok mladi ne stiču dovoljno korisnih vještina da postanu lideri u budućnosti”, istakla je Šakić.

Ona smatra da je osnaživanje mladih prijeko potrebno i da omladinski radnici imaju značajnu ulogu u tome.

“Naš posao je da pomognemo mladima da shvate ko su, šta žele i da vjeruju da mogu da postignu ono što žele. Oni moraju da razviju svoje vještine i kritičko razmišljanje i budu pokretačka snaga u društvu”, kazala je Šakić.

Programska menadžerka u Forumu MNE, Tamara Čirgić, podsjetila je da je u toku pilot obuka za prvu generaciju omladinskih aktivista, koji će, kako je pojasnila, naredne godine dobiti sertifikat od Centra za stručno obrazovanje za obavljanje tog posla.

„Vodi se debata o profesionalizaciji omladinskog rada i treba obučavati sve one koji rade sa mladima da svom poslu pristupe profesionalno i odgovorno, jer treba da znamo ko radi i šta radi sa našim mladim ljudima“, istakla je Čirgić

Predstavnica Direktorata za mlade u okviru Ministarstva sporta, Vanja Kontić, kazala je da je u okviru finansiranja i sufinansiranja projekata za mlade, taj resor podržao 36 projekata u iznosu od 170 hiljada eura.

“U Direktoratu za mlade smatramo da omladinskom politikom ne treba da se bavi samo Direktorat, već je to politika koju obuhvataju ostali resori, pa strategija koja je usvojena pomaže tu međusektorsku saradnju”, dodala je Kontić.

Predstavnik Privredne komore Crne Gore, Miljan Šestović, kazao je da je projekat “Erasmus za preduzetnike početnike”, koji se takođe sprovodi u okviru Erasmus plus programa i koji još vijek traje, prilika da mladi preduzetnici steknu znanja od iskusnih preduzetnika iz drugih zemalja.

“Projekat je namijenjen preduzetnicima početnicima koji žele da steknu nova znanja i preduzetnika domaćina, a to su uglavnom, direktori firmi koji imaju više od tri godine iskustva i koji žele da ta svoja znanja podijele sa preduzetnicima početnicima”, pojasnio je Šestović.

On je kazao da su prednosti projekta velike za obije grupe.

“Najveća prednost za početnike je bila ta što su se mogli predstaviti u pravom svijetlu određenim iskusnim kompanijama i preduzetnicima koji su to znali da cijene i uspostavljena su određena partnerstva i veze koji nisu bile planirane”, istakao je Šestović.

Rezultati su, prema njegovim riječima, više nego dobri.

“Bilo je oko deset hiljada aplikacija, ostvareno je tri hiljade razmjena, a 36,5 odsto učesnika projekta je, po povratku sa razmjene, osnovalo svoj biznis”, kazao je Šestović.

 

 

 

Read 526 times Last modified on ponedeljak, 13 novembar 2017 13:28
Login to post comments