sreda, 06 septembar 2017 11:37

VIDEO: Nedovoljno iskorišćen potencijal koji pruža socijalno preduzetništvo

Rate this item
(0 votes)

Podgorica, PR pres servis – Crna Gora još uvijek ne koristi sav potencijal i mogućnosti koje socijalno preduzetništvo pruža u pogledu otvaranja novih radnih mjesta i smanjenja siromaštva, a u narednom periodu potrebno je zakonski definisati tu oblast.

To je ocijenjeno na regionalnoj konferenciji o socijalnom preduzetništu kao sigurnom načinu za inkluziju i smanjenje siromaštva - „JAKA model za jaku Crnu Goru“, koju je organizovao CARE International Balkan.

Predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja, Elmedin Rovčanin, kazao je da Crna Gora i države regiona još uvijek nisu počele koristiti sav potencijal i mogućnosti koje socijalno preduzetništvo može da pruži.

„Međutim, sve je više primijenjenog iskustva iz ove oblasti. Ovaj vid preduzetništva se sve više smatra novim instrumentom koji će doprinijeti većoj socijalnoj inkluziji i aktivnosti najranjivijih grupa stanovništva“, rekao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori još uvijek nije razvijena strategija razvoja socijalnog preduzetništva, ali su, kako je dodao, u tom poogledu, preduzete određene aktivnosti.

„Razvoj socijalnog preduzetništva u Crnoj Gori može biti bitan pokretač razvoja lokalne samouprave i generator kreiranja novih radnih mjesta, posebno za najranjivije grupe, što će doprinijeti smanjenju siromaštva kroz iskorišćavanje potencijala u zajednici“, smatra Rovčanin.

Potrebno je, kako je dodao, da se postavi jasna definicija socijalnog preduzetništva, razmotri mogućnost uvođenja poreskih olakšica za socijalne preduzetnike, kao i da se javnost bolje informiše o socijalnom preduzetništvu.

Šef TACSO kancelarije u Crnoj Gori, Goran Đurović, rekao je da je bitno da postoji zakonska definicija, ali da Zakon sam po sebi neće kreirati, niti podstaći razvoj socijalnih preduzeća u Crnoj Gori.

„Mi u Crnoj Gori nemamo mrežu koja je spremna da podrži rad svih preduzeća, i socijalnih i tradicionlanih i neophodno je da čitavi sistem funkcioniše na pravi način“, kazao je Đurović.

On je saopštio da se očekuje da socijalno preduzetništvo bude mehanizam za podsticanje zapošljavanja, kako bi taj problem bio ublažen, i, kako je dodao, u dogledno vrijeme riješen.

Direktorica CARE International Balkans, Sumka Bučan, kazala je da da su zadruge način za upravljanje, napominjući da su žene, koje su podržane kroz grantove, okosnice socijalnih preduzeća.

„Zadruge se osnivaju da bi se njima omogućio pristup tržištu, da svoje proizvode mogu legalno prodati. Zadruge su tu da im pruže tehničku pomoć, savjetovanje, priliku da se okupljaju, udružuju, da imaju jači glas u društvu i da se mogu bolje boriti za svoja prava“, ocijenila je Bučan.

Ona smatra da oni koji donose oduke treba da daju šansu socijalnom preduzetništvu, kao i da treba da postoje olakšice za one koje se bave socijalnim preduzetništvom.

„Ovim ne samo da stvaraju nova radna mjesta, nego pokušavaju da učine neko društveno dobro. Imamo dvostruku korist od socijalnih preduzeća i nadamo se da će to biti prepoznato i od onih koji donose odluke“, kazala je Bučan.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Miguel Magro Gomez, rekao je da je projekat ostvario direktan uticaj na 500 žena i muškaraca u regionu.

„Time smo povećali broj zapolenih, kao i uticaj na tržište i ostvarili uticaj na prihode u porodicama. U socijalnom preduzetništvu će se dosta posla uraditi kroz grantove i u saradnji ca crnogorskom Vladom, tako da mislim da je to polje na koje se možemo fokusirati u godinama pred nama“, kazao je Gomez.

Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović, smatra da država želi da pomogne ženama i u privatnom biznisu, ali da se to na terenu ne vidi.

„Smatram da zaposleni u određenim institucijama treba da imaju više sluha. Pozivam sve žene koje nisu pokrenule biznis da nam se jave i da dobiju našu podršku kroz program koji sprovodimo“, poručila je Dautović.

Izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative, Fana Delija, rekla je, da se kada je riječ o ekonomskom osnaživanju, mora imati u vidu da je preko 80 odsto odraslih pripadnica romske i egipćanske zajednice nepismeno.

„Potreban je dodatni napor da bi se te žene uopšte motivisale da prepoznaju socijalno preduzetništvo kao model da budu samostalne. Nažalalost, mi u Crnoj Gori nemamo više od deset Romkinja i Egipćaniki koje su zaposlene“, objasnila je Delija.

Direktorica Otvorenog Centra Bona Fide, Sabina Talović, kazala je da su sve žene u Crnoj Gori dobre preduzetnice, jer čine sve da njihove porodice prežive.

„Žene u Crnoj Gori štite druge žene od nasilja, one prave servise podrške, vode organizacije djece sa invaliditetom. Ono što žene, posebno one na sjeveru, traže od svoje države, je da ih prepozna, prestane da ih diskriminiše i da ih ne uvažava samo u vrijeme izbora“, poručila je Talović.

Read 425 times Last modified on utorak, 12 septembar 2017 08:23

Media

Login to post comments