sreda, 24 maj 2017 14:43

VIDEO: U Crnoj Gori otvoren put populizmu

Rate this item
(1 Vote)

Podgorica, PR pres servis – U Crnoj Gori je otvoren put populizmu, jer su građani nezadovoljni ekonomsko-socijalnom situacijom, poljuljano je povjerenje u političke elite, a između vlasti i opozicije nema dijaloga, ocijenio predavač na Školi demokratije, Zlatko Vujović.

On je danas, u drugom dijelu prvog Demokratskog foruma „Kako transformisati populizam od prijetnje do izazova o učenju o demokratiji?“, koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert, kazao da je Crna Gora duboko podijeljena i da među građanima vlada veliko nezadovoljstvo, što, kako je objasnio, otvara put populizmu.

„Crna Gora je karakteristična pošto može da bude uvučena u snažan talas jačanja populističkih pokreta pošto postoji veliko nezadovoljstvo građana trenutnom ekonomsko-socijalnom situacijom. Imamo poljuljano povjerenje u političke elite, bojkot parlamenta i izostanak dijaloga između vlasti i opozicije“, ocijenio je Vujović.

Neki subjekti unutar opozicije, kako je pojasnio, osjećaju da populizam može biti način ulaska u biračko tijelo Demokratske partije socijalista (DPS).

„Populizam može biti put opozicije kojim bi se uzdrmao DPS. U izbornim strategijama nekih opozicionih partija izbjegavaju se identitetske teme, a sa druge strane se populističkim pristupom pokušava obezbijediti podrška“, pojasnio je Vujović.

On je istakao da je u Crnoj Gori neophodna debata i borba argumenata, jer, kako je kazao, postoji iracionalni diskurs „gdje niko ne nudi rješenje, već demagogiju“.

„U jednoj takvoj situaciji populizam bi bio opasan, jer mi nemamo institucije, a takav talas bi odveo Crnu Goru decenijama unazad“, poručio je Vujović.

Profesor na Univerzitetu u Beogradu i predavač na Školi demokratije, Čedomir Čupić,  rekao je da je Crna Gora ulaskom u NATO strateški napravila veliki iskorak i taj korak bi, kako je pojasnio, u budućnosti mogao predstavljati odbranu od populizma.

Čupić smatra da je najopasniji oblik populizma, onaj koji postoji u Srbiji, a to je, kako je pojasnio, spoj populizma i ogoljenog pragmatizma.

„To je u stvari rušenje svake ideologije. Ogoljeni pragmatizam je gori od bilo koje ideologije sem totalitarne. To je potpuno uništavanje svih vrijednosti“, ocijenio je Čupić.

On je kazao da ju na talasu populizma, za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) došao Donald Tramp.

„Ipak u Americi imate institucije, pa koliko god je Tramp populistički pružao nerealna obećanja, ona se jednostavno, u zemlji u kojoj postoji vladavina zakona, zaustave“, kazao je Čupić.

Prema njegovim riječima, populizmu su posebno sklone nerazvijene države, ali ni razvijene zemlje, kako je kazao, nisu imune na sindrom populizma.

„Primjer su SAD, Kanada, Skandinavske zemlje, Fransuska, Velika Britanija. Populizam je uvijek tu, samo je pitanje šta mu se pruža kao šansa“, pojasnio je Čupić.   

Šef Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane, Nebojša Babović, rekao je da je populizam reakcija na slabosti demokratije, da je njegov uzrok ekonomski, i da od 1990. godine građani Crne Gore žive u populističkoj državi. 

„U osnovi svega što nam se dešava je sukob između elita i naroda. U Crnoj Gori su se elite malo više odvojile u utjerivanju demokratije, u afirmaciji građanskih prava, ali ne prate ono što se dešava na terenu i zbog toga populizam vreba iza svakog ćoška“, objasnio je Babović.

Portparolka REKOM-a za Crnu Goru, Tamara Milaš, poručila je da Crnu Goru, dodatno opterećuje to što nema smjenjivosti vlasti i istakla da se činjenicama iz novije istorije ne smije manipulisati i da one moraju biti ugrađene u obrazovni sistem.

„U Crnoj Gori nema smjenjivosti vlasti, a ta vlast čini važan dio crnogorske istorije o kojoj mlade generacije ne znaju ništa. Ratna dešavanja nisu u fokusu obrazovnih struktura, stoga npr. imamo generacije mladih ljudi koji o Srebrenici ne znaju ništa“, pojasnila je Milaš.

Profesor na Sveučilištu u Zagrebu i predavač na Školi demokratije, Žarko Puhovski, kazao je da je „kvazi populizam“ u Crnoj Gori uzrokovan činjenicom da je političko polje, zbog, kako je rekao, niza unutrašnjih i vanjskih razloga, svedeno na jednodimenzijalnost.  

Populizam, kako je ocijenio, nastaje kada se demokratija shvati preozbiljno.

„Demokratija nije vrijednost, ona je metoda. A forma je bit demokratije. Kada se iz demokratije stvara vrijednost i ideologija onda ste na korak od populizma. Kada se počne pričati o moralu i vrijednostima populizam počinje“, objasnio je Puhovski.

Izvršni direktor IPSOS Strategic Marketing-a Crne Gore, Vladimir Raičević, rekao je da populizam predstavlja „igru na sreću“ i prečicu do cilja ili novca i da tamo gdje ima demokratije i gdje se većina pita, političke elite, kako je kazao, uglavnom podilaze većini.

„Ako imamo vlast koja nije opterećena rezultatom, onda će ona sprovoditi mjere koje nisu populističke. Sprovodiće reforme koje su važne i nužne . Ako imamo situaciju u kojoj vlast nije stabilna onda se teži populizmu, jer se razmišlja o sljedećem izbornom ciklusu“, rekao je Raičević.

 

Read 1579 times Last modified on sreda, 24 maj 2017 16:54
Login to post comments